وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال یکی از حضار مبنی بر اینکه مردم انتظار دارند، شما و رئیسجمهور مقابل یاوهگوییهای مقامات آمریکایی و غربی به صورت قاطع موضعگیری کنید و نه اینکه جواب دیپلماتیک بدهید، پاسخ داد: اولا ما شاگرد شما هستیم و اخلاق ما مبنای دیدگاه ماست، اما در برابر حرف بیمورد موضع محکم اتخاذ میکنیم. البته ممکن است به زبان دیپلماتیک این موضع محکم را بیان کنیم. ما منافع ملی و حقوق کشور را زیر پا نمیگذاریم.
وی با اشاره به سخنرانی اوباما در مرکز سابان، گفت: این یاوهگوییها بیشتر به آن سخنرانی مربوط است، همه رسانههای بینالمللی پوشش دادند و روزنامه لسآنجلس تایمز تیتر زد: "اوباما غنیسازی در ایران را پذیرفت" . توجه کنید که لسآنجلس شهر یهودیها در آمریکاست و روزنامههای معتبر آمریکا نیز همین مساله را نوشتند، یعنی سخنرانی اوباما را رمزگشایی کردند و فحشهایی که به ایران در این سخنرانی داده جدید نیست و سالهاست که چنین حرفهایی را میزنند و باز هم بزنند و بدانند که به هیچ جا نمیرسند. اما حرف جدید وی اعلام ناتوانی برای از بین بردن برنامه هستهای ایران بوده است، ولی ما متاسفانه به جای اینکه حرف جدید اوباما در این سخنرانی را بگیریم، تبلیغ حرفهای قبلی را وی کردهایم و به نوعی اشاعه فحشا کردهایم.
ظریف ادامه داد: ما نمیپذیریم کسی به مردم بزرگ ایران توهین کند و این را صریح گفتیم، هر بار یک مقام خارجی به این مردم و این انقلاب و کشور توهین کند، یقین بدانید ما در برابر آن میایستیم اما به این معنا نیست که متوجه تحولات نباشیم یا وضعیت را به صورت جدی نگاه نکنیم.
نظر فرمانده کل سپاه محترم است، اما مذاکره کار من است
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگر که به سخنان فرمانده کل سپاه در دانشگاه امام صادق (ع) استناد میکرد که در مذاکرات ژنو امتیازات حداکثری گرفتهایم و امتیازات حداقلی گرفتهایم، گفت: نظر ایشان محترم است، البته شاید بیشتر کار من مذاکره باشد و به اعتقاد بنده اینطور نیست. تحریمها یک ساختمان و بیشتر از یک ساختمان یک فضا بود و خیلی از اتفاقاتی که علیه ایران رخ میداد در هیچ قاعده و قانونی نبود. کدام تحریم میگفت که نباید به ایران دارو فروخته شود و اگر میخواهیم مواد غذایی خریداری کنیم باید 35 درصد بیشتر بدهیم تا بتوانیم پول خود را منتقل کنیم؟ کدام تحریم این را میگفت؟ فقط فضایی ایجاد کرده بودند که این فضا فرو ریخت. لذا وقتی میگوییم ساختمان تحریمها فرو ریخت، به این خاطر بود که یک فضا بود که فرو ریخت و قصد داشتند این فضا را حفظ کنند.
غنیسازی 20 درصد در کمتر از 24 ساعت قابل بازگشت است
وی ادامه داد: ساختمان برنامه هستهای ما حفظ شد، چرا که غنیسازی 20 درصد با فاصله کمتر از 24 ساعت قابل بازگشت است. بنده از دوستان تقاضا میکنم متن توافقنامه را بخوانند و تبلیغات را توجه نکنند. بسیاری از نکاطی که راجع به متن در داخل کشور گفته شده، نکات صحیحی نبوده است.
رهبری تصمیم بگیرند، مذاکرات متوقف میشود
ظریف در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه آیا قبل از توافقنامه ژنو مقام معظم رهبری در جریان مفاد آن بوده است و یا خیر؟ گفت: بنده قصد ندارم از مقام معظم رهبری خرج کنم. هر لحظه که مقام معظم رهبری تصمیم بگیرند، مذاکرات متوقف میشود. ما ادعا میکنیم و اعتقاد داریم که باید مطیع رهبری باشیم و اینکه خود رهبری تصمیم بگیرند راجع به کلمات و عبارات دخالت کنند و یا خیر، تصمیم خود ایشان است و بنده نه وارد این حوزه میشوم و نه اختیار این را دارم که وارد این حوزه شوم و نه مصلحت کشور است.
ما باید خرج نظام و رهبری شویم، نه ایشان
وی افزود: رهبری چهارچوبهای کلی را تعیین میکنند، اما مسئولیت مذاکره با بنده است و ایشان نیز محبت کردند و دیدگاه خود را مطرح فرمودند و بزرگواری خود را نسبت به بنده و گروه مذاکرهکننده اعلام کردند که بنده قدردان و شرمنده این بزرگواری هستم. اما اعتقاد دارم ما باید خرج نظام و رهبری شویم و نه ایشان.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در کدام کلمه از عبارت انگلیسی در متن توافقنامه میتوان ادعا کرد که حق غنیسازی جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شده است، اظهار داشت: اولا ترجمه متن توافقنامه عین متن انگلیسی آن است و حتی در مواردی ما به احتیاط بیشتر به ضرر خودمان ترجمه کردهایم. ثانیا حق غنیسازی و حقوق هستهای در معاهده NPT به عنوان حقوق غیرقابل انکار شناخته شده است. این حق از نظر حقوقی قابل شناسایی نیست و فقط باید به آن احترام بگذارند و اجرا کنند و اینکه شما بخواهید فردی بگوید حق حیات شما را شناسایی کردیم، معنی ندارد. یعنی اگر شناسایی نشود، شما حق حیات ندارید؟ حقوق هستهای از نظر مبنای حقوق بینالملل مانند حق حیات است و لذا آنچه که لازم است این است که این حق مورد احترام قرار بگیرد و برای شما مانعی در اجرای این حق وجود نداشته باشد.
آمریکا فقط به سه کشور اجازه داده است که غنیسازی داشته باشند
ظریف ادامه داد: در برنامه اقدام ژنو گفته شده برنامه هستهای ایران شامل غنیسازی ادامه پیدا خواهد کرد و هر راهحل نهایی شامل غنیسازی خواهد شد و در کنار آن گفته شده تحریمها برداشته میشود. پس غنیسازی در ایران خواهد بود و تحریمها برداشته میشوند و این یعنی احترام به اجرای حق ما. آمریکا قاعدهای به نام 3،2،1 دارد و براساس این قاعده هر کشوری که میخواهد با آمریکا قرارداد هستهای امضا کند، تعهد میکند که برنامه غنیسازی نخواهد داشت. نه اینکه حق ندارد، بلکه نخواهد داشت. فقط 3 کشور از آن مستثنی شدهاند و این 3 کشور هند، کرهجنوبی و ژاپن هستند.
وی افزود: امروز امارات متحده عربی که نزدیکترین دوست آمریکاست، تعهد داده که هیچگاه برنامه غنیسازی نخواهد داشت و سند آن هم موجود است و دولت عربستان سعودی 5 سال است که با آمریکا مذاکره میکند، چرا که آمریکاییها بدون این نکته توافقنامه را نمیپذیرند. رژیم پهلوی نیز سالها با آمریکا مذاکره میکرد و اسناد شورای عالی امنیت ملی آمریکا موجود است و از سال 1976 و اواخر دولت فورد شورای عالی امنیت ملی آمریکا سندی را بیرون داده است که امروز این سند پخش شده که در آن آمده ما با چنین شرایطی میتوانیم به ایران اجازه غنیسازی بدهیم، اما ما متاسفانه گرفتار بعضی دروغپردازیهای رژیم سابق شدهایم.
در زندگیام دروغ نگفتهام/ حرف من را باور نمیکنید، حرف واشنگتنپست را باور کنید
ظریف خاطرنشان کرد: آمریکا هم در 2 نسخه متنی که پذیرفته شده، هم در مقدمه و هم در نهایت این حق ایران را اعلام کرده است. اگر میخواهید این موضوع را از متن انگلیسی بگویم، اما باور کنید من در زندگی خود آدم دروغگویی نبودم. اگر صحبتهای من را باور نمیکنید، حرف روزنامه واشنگتنپست را باور کنید که نوشت: دولت آمریکا به مردم آمریکا دروغ گفته که در این موافقتنامه حق غنیسازی نیامده است.
وی افزود: وقتی توافق ژنو آماده شد، اولین کسی که متن آن را به رسانههای ایرانی و خارجی داد، بنده بودم. چون خیالم راحت بود. اما دولت آمریکا فقط کاغذی به نام "فکتشیت" داد که در آن کاغذ غنیسازی نبود و همه دوستان در داخل کشور گفتند اگر آمریکا که قدرقدرت است چیزی بگوید، همان درست است. اما واشنگتن پست که به نوعی سخنگوی وزارت خارجه آمریکاست و نظرات وزارت خارجه و دستگاه اطلاعات خارجی آمریکا در آن منعکس میشود، نوشت که دولت آمریکا به مردمش دروغ گفته و ما حق غنیسازی ایران را پذیرفتهایم و اوباما نیز در مرکز سابان گفت که ما چارهای نداشتیم جز اینکه غنیسازی ایران را بپذیریم و در همین 2 جایی که در سند توافقنامه حق غنیسازی ایران آمده شروطی وجود داشت که ما چون آنها را نمیتوانستیم بپذیریم، حذف کردیم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه فقط گام اول توافقنامه زمانبندی دارد که آن هم قابل تمدید است و اگر غربیها بخواهند همین مدت را افزایش دهند شما چه کار خواهید کرد در حالی که نیمی از اورانیوم 20 درصد خود را از دست دادهایم، گفت: اولا فقط گام اول نیست که مدت دارد و فاصله رسیدن به توافق نیز یک سال تعیین شده که قابل تمدید هم نیست و متن توافقنامه را اگر به زبان فارسی و انگلیسی و یا هر زبان دیگری نگاه کنید، مدت یک سال رسیدن به توافق نهایی را مشاهده میکنید. در مرحله نهایی نیز در توافقنامه آمده که دوران آن باید مورد توافق طرفین قرار بگیرد و مرحله نهایی نیز باید مدتدار باشد و در پایان مرحله نهایی باید با برنامه هستهای ایران مانند برنامه هر کشور دیگری که سلاح ندارد، یعنی ژاپن، آلمان و برزیل برخورد شود و یعنی اگر محدودیتی را برای دوره اول و یا حتی در دوره نهایی میپذیریم، موقتی است.
افرادی که با شما صادق بودند نباید هزینه صداقت خود را بپردازند
وی با بیان اینکه هیچ تضمینی برای رسیدن به مرحله نهایی وجود ندارد، تصریح کرد: ما خیالمان جمع است که روند قابل بازگشت است. بله، نیمی از اورانیوم 20 درصد خود را از دست میدهیم، اما میدانید تا به حال چند کیلوگرم اورانیوم 20 درصد تولید کردهایم؟ مقدار آن 450 کیلوگرم است و تا به حال اشتباه به عرض شما رساندهاند. ما 250 کیلوگرم از آن را بدون کمترین مابهازایی به اکسید تبدیل کردهایم و برای اولین بار در طول 3 سال گذشته در ماه سپتامبر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت: اورانیوم 20 درصد ما از 200 کیلوگرم 20 کیلو بیشتر شده است و به 220 کیلوگرم رسیده است. لذا افرادی که با شما صادق بودند نباید هزینه صداقت خود را بپردازند. ما برای اکسید کردن اورانیوم 20 درصد داریم مابهازا میگیریم و حالا میتوان آن را سبکسنگین کرد. میزان اورانیوم 20 درصد مورد نیاز ما مشخص است. علت تولید بیش از سقف مجاز هم مشخص است و علت تبدیل آن به سوخت نیز مشخص است و تبدیل آن و رقیق کردن آن نیز مشخص است.
حاضرم تهمت و افترا بشنوم، اما مسائل ملی را فدای دفاع از خودم نمیکنم
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: بنده حاضرم تهمت و افترا بشنوم، اما مسائل ملی را فدای دفاع از خودم نکنم. بنده در سفری که به کویت داشتم خبرنگاری از بنده سوالی در مورد جزایر سهگانه پرسید که براساس موضع همیشگی ایران پاسخ دادم که ما آماده گفتوگو درباره سوءتفاهمات ناشی از اجرای قرارداد 71 هستیم و این موضع 22 ساله نظام است اما دوستان بنده را به وادادگی متهم کردند.
وی افزود: این یعنی از منافع ملی و تمامیت ارضی خرج کردهاند برای اینکه یک دعوای سیاسی را پیش ببرند. حتی اگر وزیر خارجه کشور جایی رفته بود و چنین حرفی زده بود باید شما جوری میگفتید که این مورد را نگفته، اما وقتی در کشور عربی منطقه خلیج فارس رفته و موضع نظام را اعلام کرده و هیچ رودربایستی نکرده، آن را قلب کنیم و بگوییم وزیر خارجه ما واداده است. آیا این مصلحت نظام است؟ برای چه چنین کاری میکنیم و به چه کسی داریم کمک میکنیم؟
کدام مقام رژیم صهیونیستی جرأت داشته که بگوید میخواهم با ایران مذاکره کنم؟
ظریف تاکید کرد: نمونههای از این دست زیاد است و اینکه سایتهایی برای اسرائیل نامشروع در میز مذاکره مشروعیت بخشیدند و ما به آنها میگوییم منبع شما کجاست؟ اما منبعی وجود ندارد. کدام مقام رژیم صهیونیستی جرأت این را داشته که بگوید میخواهم در مقابل ایران بنشینم و مذاکره کنم؟ هیچکجا نیست به جز یک سایت ایرانی. چرا برای رژیم صهیونیستی موقعیت درست میکنیم که بتواند چنین ادعایی بکند؟ لذا آنچه که بنده عرض میکنم در حد منافع ملی است و بیش از آن عرض نمیکنم و جزئیات بیشتر را هم نمیگویم.
بعید است فضای تحریمها به راحتی به حالت سابق برگردد
وی تصریح کرد: ساختار برنامه هستهای ما باقی خواهد ماند و آنچه که ما میپذیریم قابل بازگشت است و بنده بسیار بعید میدانم فضای روانی که شکسته شد، اگر عقل داشته باشیم و از این بهت بدخواهان و معاندین خود استفاده کنیم، این فضا را بتوانند به راحتی برگردانند. ما باید همدل و همصدا و یکدست از این فضا استفاده سیاسی و اقتصادی کنیم و این اسلامهراسی، شیعههراسی و ایرانهراسی را که سکه روز کردند و شیعهکشی را باب کردند و نقض حقوق شیعه و مسلمین پسندیده شده، استفاده کنیم. بیاییم از این فرصت استفاده کنیم و این موارد را درمان کنیم که فرصت بزرگی است.
نتانیاهو در 8 سال گذشته به اندازه این سه ماه عصبانی نشد
ظریف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا تمام فعالیتهای وزارت خارجه محدود به پرونده هستهای شده و مقابله شما با رژیم جعلی صهیونیستی در کجا بوده است، گفت: شما بنده را نگاه نکنید، بلکه ببینید نتانیاهو چه میگوید. اگر نتانیاهو به اندازهای که در این 3 ماه عصبانیت است در 8 سال گذشته عصبانی بود، بعد بگویید که ما تلاشی نکردیم. سیاست خارجی ما نیز به این موارد محدود نشده است. بنده بعد از 7 سال که کمیسیون مشترک ما با آفریقای جنوبی تشکیل نشده بود، به این کشور رفتم و بیشتر از آنجا در راه رفت و برگشت بودم تا این کمیسیون را برگزار کنم و با کویت بعد از 6 سال که کمیسیون مشترک برگزار نشده بود، کمیسیون مشترک تشکیل دادیم و با باقی کشورها نیز به حول و قوه الهی رابطهمان را دنبال خواهیم کرد. درست است که زمان زیادی را پرونده هستهای از بنده میگیرد، اما نه برای وزارت خارجه و نه برای پرونده هستهای داوطلب نبودم؛ قرعه کار را به نام من دیوانه زدند و چارهای نداشتم و با افتخار در اجرای آن تلاش خواهم کرد.
فرش را از زیر پای صهیونیستها میکشیم
وی تاکید کرد: ما داریم فرش را از زیر پای رژیم صهیونیستی میکشیم و بازی چندین ساله رژیم صهیونیستی برهم خورده است.
خالیماندن 10 هزار سانتریفیوژ مربوط به گذشته است
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه تزریق گاز به سانتریفیوژها متوقف شده و آیا این به معنای توقف غنیسازی نیست، گفت: خیر، اینطور نیست. ما امروز 19 هزار سانتریفیوژ داریم که 9 هزار تا با اورانیوم میچرخد و باقی آنها بدون توافق یا نمیچرخد و یا همینطور خالی میچرخد. یعنی ما هیچ مابهازایی نگرفته بودیم، اما به آنها اورانیوم تزریق نکردیم و مربوط به حال نیست و از گذشته اینچنین بوده است و همین وضعیت ادامه پیدا کرده است. یعنی چیزی متوقف نشده و همین برنامهای که وجود دارد و ما نیز برنامهای نداشتیم که آن را تغییر دهیم، همین وضعیت را ادامه میدهیم.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری که نظام در مذاکرات بعدی چه امتیازاتی در اختیار دارد که با آنها مذاکره کنید، اظهار داشت: اولا آن چیزی که امروز توافق میکنیم؛ قسمتی از توافق نهایی است و اینطور نیست که این موارد را کنار بگذارند و بگویند چیز جدیدی بیاورید. برنامه هستهای ما مشخص است. چارچوب نهایی آن مشخص است و مشخص است که غنیسازی در ایران ادامه پیدا خواهد کرد و تحریمها باید رفع شود و ما باید نگرانیهای معقول جامعه جهانی را رفع کنیم.
5+1 ادامه غنیسازی در ایران و رفع کل تحریمها را پذیرفته است
وی خاطرنشان کرد: روز اولی که در جلسه 1+5 در نیویورک حاضر شدم، به آنها گفتم شما حرف از جامعه بینالمللی میزنید، اما بنده در حال حاضر از ریاست جلسهای میآیم که 120 کشور عضو آن هستند. پس منظور شما از جامعه بینالملل خود شما هستید و ما نیز قرار است نگرانیهای معقول آنها را رفع کنیم. ما هم مهره و هم موضوع برای مذاکره داریم و همین هم که هست موقتی و 6 ماهه است تا در نهایت باید کل تحریمها حذف شود. این تعهد را گرفتهایم و تفاوت این توافق با چارچوبهای قبلی توافق این بوده که در این توافق تصویر نهایی نیز تعیین شده است. بنده اصرار داشتم که طرف مقابل تصویر نهایی را بپذیرد. یعنی ادامه غنیسازی در ایران و رفع کل تحریمها را بپذیرد. البته تمام تحریمهای شورای امنیت و تحریمهای مربوط به هستهای دوجانبه و چند جانبه.
وزیر امور خارجه ادامه داد: به بنده میگویند چرا تحریمهای مربوط به حقوق بشر برداشته نمیشود که باید در جواب بگویم به خاطر اینکه ما برای حقوق بشر مذاکره نکردهایم. آمریکاییها بیشترین تعداد تحریمها را در دنیا دارند، اما کدام از آنها اجرا میشود؟ مثلا آمریکا تحریمهای متعددی علیه کوبا وضع کرده و به طور مثال فوت کردن به سمت کوبا در آمریکا تحریم است. اما چه کسی این تحریمها را اجرا میکند؟ حتی کانادا که نزدیکترین متحد آمریکاست، این تحریمها را اجرا نمیکند، چرا که مبنای مشروعیت ندارند. اشتباهی که ما میکردیم این بود که میگفتیم 35 سال است آمریکا علیه ما تحریم دارد، اما این تحریمها مبتنی بر هیچ چیز نبود فقط در سیاست آمریکا بود و هیچکس آنها را رعایت نمیکرد.
اروپاییها تحریمهای داماتو را اجرا نکردند، تحریمهای کنونی را ونزوئلا هم اجرا کرد
ظریف اضافه کرد: اگر خاطرتان باشد مجلس آمریکا در دوران کلینتون در قانون داماتو حتی سرمایهگذاری بالای 20 میلیون دلار در صنایع نفتی ایران را تحریم کردند، اما اروپاییها به آمریکا گفتند اگر بخواهید این تحریم را اجرا کنید، شما را به دادگاه میبریم. اما در دوره اخیر اعلام کرد که کسی نمیتواند به ایران بنزین بفروشد و دولت دوست ما ونزوئلا سال گذشته اعلام کرد که ایران نیازی به بنزین ما ندارد. این یعنی چه؟ ساختمان تحریمها در حال به هم ریختن است. ما در مورد حقوق بشر و سایر موضوعات با آمریکا مذاکره نکردهایم و توقع هم نداریم باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری که چرا آمریکا از موشکهای ایران نمیترسد، گفت: بنده نگفتم که آمریکا از موشکهای ایران نمیترسد و آن چیزی که بنده گفته بودم این بود که آمریکا از روحیه شهادت ما میترسد و مانع آمریکا، بزرگترین قدرت این مردم یعنی خودباوری، مقاومت و فرهنگ ایثار و شهادت مردم است و ما این سرمایه را نمیتوانیم با سلاح عوض کنیم و روزی که چنین کاری را کنیم شروع اشتباه است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: این حرفها شعار نیست و بنده اهل شعاردادن نیستم و متون استراتژیک آمریکا را خواندهام. برخی گفتهاند که من صلاحیت ندارم در این زمینه صحبت کنم، اما بنده 20 سال است که امنیت بینالملل تدریس میکنم و متون استراتژیک آمریکا را خواندهام. نگرانی آمریکاییها از سلاح ما نیست، بلکه از فرهنگ ماست و از مقاومت مردم ما است که اگر ما را بزنند دوباره میسازیم و این نگرانی آنهاست. ما باید قدرت خود را متوجه شویم که اگر مبانی قدرت خود را نفهمیم، در زمین طرف مقابل بازی کردهایم و قدرت آن را تحمیل کردهایم و به آن بنای استراتژیک دادهایم و قدرت ما جای دیگری است. شعارهای انقلاب مبتنی بر واقعیتی است که آن را بپذیریم.
چشم عدهای در داخل کشور به دهان اوباماست/ خود را ملزم به اطاعت از رهبری میدانم
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه جلسات محرمانهای که اوباما لو داد آیا با مقام معظم رهبری بود، گفت: اوباما چیزی را لو نداد و در کنار مذاکرات با 1+5 مذاکراتی هم با آمریکا بوده و بنده و نه هیچ کس دیگر هیچ موقع این موضوع را مخفی نکردیم. چرا مدام چشم ما به دهان اوباماست؟ تماس تلفنی دو روز گذشته کری با بنده را چه کسی اعلام کرد؟ مگر بنده نبودم؟ چه چیزی داریم که مخفی کنیم و ما نگرانی نداریم که بخواهیم مخفی کنیم. بنده از رهبری خرج نمیکنم، اما اگر رهبری نظری داشته باشند ما خود را ملزم به اطاعت از رهبری میدانیم و خود ایشان نیز این نکته را هم در مورد بنده و هم در مورد آقای روحانی به خوبی اشراف دارند.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه از دیپلماتها و سفرای قوی برخوردار نیستیم، گفت: تلاش ما در دستگاه سیاست خارجی این است که افرادی را تربیت کنیم که وابسته به این کشور و نظام باشند. در زمان وزارت برادر و استادم آقای ولایتی دانشکده روابط بینالملل ایجاد شد و اتفاقا ما دیپلماتهای خوبی داریم. البته آن چیزی که باید باشیم هیچکدام ما نیستیم و از بنده تا تمام همکارانم زیبنده این مردم نیستیم. اما تلاش میکنیم ولا یکلف الله نفسا الا وسعها.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری در مورد غرامت جنگی گفت که برای پاسخ به این سوال وقت نیست و فقط بگویم از حقوق مردم کوتاه نمیآییم.
به طرف مقابل خوشبین نیستیم
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد این سخن مقام معظم رهبری مبنی بر عدم خوشبینی به مذاکرات گفت: ما هم خوشبین نیستیم و ما به خود و خدا خوشبین نیستیم و به طرف مقابل خوشبین نیستیم. بنده فکر میکنم طرف مقابل نمیتواند تعیین تکلیف کند و ما این توان را داریم که تعیین تکلیف این مذاکرات را ما انجام دهیم و این توان را داریم مانع شویم که بدخواهان ما شرایط را به روندی برگرداند که برای کشور مصلحت نبوده است. اما عدم خوشبینی مقام معظم رهبری را ما نیز داریم و برای همین هم هست که از روز اول اعلام کردم کار سخت تازه شروع شده است.
منبع:شهرخبر