به گزارش خبرنگار شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز)، مدیرعامل تازه وارد شرکت ملی نفت ایران در اولین گام از تغییرات مدیریتی این شرکت، محمود زیرکچیان زاده؛ مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران را برکنار کرد. این مدیر قطعا از معدود مدیران دولتی به حساب می آید که تمام کارکنان زیرمجموعه اش، از مدیران ارشد گرفته تا کارگران جزء، از برکناری اش متعجبند و اندوهگین. مدیری که نه تنها در شعار بلکه در عمل، نیروی انسانی را سرمایه اصلی سازمان می دانست و اگرچه به واسطه محدودیت های موجود، تا حدود زیادی قادر به بهبود شرایط مادی کارکنانش نبود اما سعی داشت تا احترام و عزت نیروی انسانی سازمان را به عنوان مهم ترین نیروی محرک در پیشبرد امور حفظ کند و در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نکرد.
زیرکچیان زاده متولد سال 1338 از شهر آبادان است. تحصیلات خود را در رشته مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی شریف به پایان رساند و طی سال ها خدمتگزاری در صنعت نفت، سابقه حضور در شرکت ها و بخش های متفاوت این صنعت را در کارنامه خود دارد؛ از مهندس نظارت بر پروژه های نفت و گاز گرفته تا ریاست اداره کل آموزش و توسعه مناطق نفتخیز جنوب؛ از سرپرستی برنامه ریزی و ریاست کمیسیون معاملات شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گرفته تا مدیریت طرح های توسعه ای این شرکت؛ از نایب رییسی در هیات مدیره شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی گرفته تا ریاست هیات مدیره شرکت نفت خزر و بسیاری دیگر؛ اما در این میان نمی توان درخشش بیشتر عملکرد وی را به واسطه هشت سال کار موثر در شرکت نفت فلات قاره ایران (از سال 84 تاکنون) نادیده گرفت.
نیروی انسانی؛ دغدغه اصلی مدیرعامل سابق
طی این سال ها، سرانه آموزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران به شدت افزایش یافت و دوره های آموزشی متنوع و بدیعی برای آنان برگزار شد. شرکت نفت فلات قاره ایران، اولین شرکت در سطح کشور است که توانست دوره تخصصی آموزش غواصی را در سطح استاندارد و با کیفیت بالا برگزار کند تا به این ترتیب، ایران نیز به معدود کشورهای پیشرو در این زمینه بپیوندد. بهبود خدمات درمانی برای کارکنان، همواره مدنظر مدیرعامل این شرکت بود به طوریکه هم اکنون نفت فلات قاره ایران به کارکنان خود در 22 شهر خدمات درمانی ارائه می دهد. حتی طرح هایی مانند طرح یکپارچگی دستمزد نیروهای پیمانکار ویا طرح پیشگیری از اعتیاد در مناطق عملیاتی، در دستور کار حوزه منابع انسانی این شرکت قرار گرفت. زیرکچیان زاده بر رسیدگی به نیروهای اقماری، بسیار تاکید داشت و از این رو، برگزاری مسابقات ورزشی و ارائه خدمات درمانی، خدمات مشاوره ای و ... در مناطق عملیاتی با جدیت بیشتری دنبال می شود.
تحقق افزایش تولید از میادین مشترک به رغم تحریم ها
در این سال ها، توسعه بسیاری از میادین نفتی و گازی کلید خورد که فرزادA، توسن، آلفا، آرش ون فروزB از جمله آنهاست. افزایش تولید از میادین به خصوص میادین مشترک، اولویت شرکت نفت فلات قاره ایران بوده به طوریکه علاوه بر احیای میدان نفتی و سلمان و افزایش تولید این میدان، تولید نفت در میادینی مانند فروزان و هنگام نیز بسیار قابل توجه بوده است.
همین امسال بود که هدف افزایش تولید میدان هنگام به 30 هزار بشکه در روز محقق شد و شرکت نفت فلات قاره ایران توانست شاخص های فوق العاده ای را در توسعه این میدان مشترک به نام خود ثبت کند و کشور ما را در برداشت از این میدان در مقابل عمانی ها سرافراز نگه دارد. زیرکچیان زاده در مراسم بهره برداری از طرح افزایش تولید میدان هنگام، ابراز امیدواری کرد که تولید روزانه از هنگام تا پایان سال جاری، 45 هزار بشکه را نیز پشت سربگذارد؛ هدفی که با تغییرات کنونی، تحقق آن دور از دست به نظر می رسد.
تاکید بر افزایش ضریب بازیافت و تشکیل شورای عالی مخازن
زیرکچیان زاده، تاکید بسیاری نیز بر نگهداشت و افزایش تولید نفت با بهره گیری از روش های ازدیاد برداشت داشت و به این منظور شرکت نفت فلات قاره ایران با در پیش گرفتن پروژه های مطالعاتی و پژوهشی متعدد، افزایش ضریب برداشت از میدان اسفند، میدان سروش و میدان درود را با جدیت پیگیری کرد و از جمله نتایج این پیگیری ها، افزایش 11 درصدی ضریب بازیافت میدان درود بود. همچنین طی این سال ها تزریق آب و گاز با در نظرگرفتن تمام جوانب به صورت مستمر در میادین مورد نظر فلات قاره ایران انجام شده است. همچنین شورای عالی مخازن، شورایی است که با دستور مستقیم زیرکچیان زاده و با حضور مجرب ترین کارشناسان ایرانی مخزن از داخل و خارج کشور تشکیل شد و هم اکنون بررسی عملکرد در حوزه تک تک مخازن این شرکت، زیرنظر این شورا انجام می شود.
شرکت نفت فلات قاره ایران با مدیریت زیرکچیان زاده، موفق به راه اندازی همزمان سیستم مدیریت مکانیزه نگهداری و تعمیرات (CMMS) و سیستم نگهداری بهره ور فراگیر (TPM) شد و به این طریق، هزینه های عملیاتی این شرکت تا حدود زیادی کاهش یافت؛ علاوه بر این راه اندازی سیستم SCADA به منظور تمرکز و مدیریت اطلاعات در فرایند تولید نفت با هدف کنترل هوشمند فشار و حرارت چاه های نفت، کمک شایانی به عملیات تولید در این شرکت کرد.
فلات قاره ایران؛ ثبت کننده نخستین های صنعت نفت
زیرکچیان زاده، تعامل سازنده ای با سازندگان داخلی تجهیزات نفتی داشت و با رویکردی که نسبت به بومی سازی تجهیزات نفتی داشت، علاوه بر آنکه مسبب انعقاد قراردادهای فراوان با سازندگان داخلی شد، همواره استفاده از پیمانکاران مجرب را مورد تاکید قرار داد و در این مسیر، تا جایی که توانست به رغم محدودیت ها و تنگناهای ناشی از تحریم، تولید ملی را محقق کرد. متخصصان نفت فلات قاره ایران بودند که توانستند برای اولین بار، دکل حفاری خشکی را در دریا و اولین سازه ایرانی PONY BASE را در جزیره خارگ مستقر کنند و هم اینان بودند که طی هفته های اخیر، خط لوله انعطاف پذیر میدان هنگام را تعمیر کردند و این توانمندی را برای نخستین بار در سطح جهان، به نام خود به ثبت رساندند. نفت فلات قاره ایران در مدت زمان مدیریت زیرکچیان زاده، بسیاری از این اولین ها را به نام خود کرد.
HSE در راس امور؛ از ثبت نخستین CDM تا راه اندازی NGL سیری
شرکت نفت فلات قاره ایران، نخستین شرکت در سطح کشور است که پروژه مکانیزم توسعه پاک (CDM) را به ثبت رساند و به همین دلیل، رییس وقت سازمان محیط زیست از وی تقدیر به عمل آورد. این پروژه زمانی به ثبت رسید که با پیگیری جدی و تلاش متخصصان شرکت نفت فلات قاره ایران، سوزاندن گازهای همراه نفت میادین سروش و نوروز پس از 40 سال به پایان رسید و این مشعل خاموش شد. دغدغه های زیست محیطی مدیرعامل سابق شرکت نفت فلات قاره ایران بود که منجر شد این شرکت چند سال پیاپی به عنوان برترین شرکت در سطح ملی نفت در حوزه HSE دست یابد؛ بی تردید طرح تبدیل جزیره سیری به جزیره سبز با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت، نشان از همین دغدغه ها داشت. ضمن اینکه طی یکسال اخیر، چند قرارداد و تفاهمنامه به منظور بهره مندی از انرژی های پاک در سیری و لاوان به امضا رسید. بهره برداری از طرح عظیم NGL سیری در اواخر سال گذشته نیز، مهر تاییدی شد بر همت و درایت فلات قاره ای ها در جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه.
ید طولای فلات قاره در اجرای پروژه های لرزه نگاری
البته برتری های فلات قاره به حوزه HSE ختم نمی شود؛ این شرکت ید طولایی در اجرای پروژه های لرزه نگاری دارد. نفت فلات قاره ایران، اولین لرزه نگاری چهار بعدی در سطح کشور را کلید زد و هم اکنون لرزه نگاری مرزی در حدود 2 هزار کیلومتر مربع از آب های خلیج پارس را نیز در دست اقدام دارد. بزرگترین پروژه پژوهشی صنعت نفت، طرح مروارید خلیج فارس است که این پروژه نیز با پیگیری زیرکچیان زاده، هم اکنون در دستور کار نفت فلات قاره قرار دارد. این شرکت، پروژه های پژوهشی متعددی را به ثمر سانده و هم اکنون غنی ترین کتابخانه تخصصی صنعت نفت دریایی کشور را در اختیار دارد. باید اضافه کرد کارکنان متخصص شرکت نفت فلات قاره ایران در راستای رویکرد مدیریت سابق این شرکت مبنی بر تعهد به منافع ملی و مصالح کشور، در صورت نیاز دیگر شرکت ها، سازمان ها و ...، از هیچ کمکی دریغ نمی کردند چه آنکه بارها شناورهای حادثه دیده داخلی و خارجی به کمک کارکنان فلات قاره نجات یافتند و مدیرعامل سابق این شرکت، بارها از سوی نهادهای مختلف مورد تقدیر قرار گرفت؛ تقدیر مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش ایران از زیرکچیان زاده به دلیل همراهی شرکت نفت فلات قاره در به ثمر رسیدن پالایشگاه لاوان از جمله این موارد بود.
به هر روی، نه درج هشت سال تلاش و مجاهدت مدیرعامل برکنار شده شرکت نفت فلات قاره ایران در این مجال می گنجد و نه این تفاسیر، حکمی را عوض می کند. مدیرعامل بزرگترین شرکت نفتی دریایی کشور که اتفاقا از حامیان زنگنه برای تصدی وزارت نفت بود، به دلیل اندکی اختلاف نظر با آقای وزیر و البته سابقه نه چندان خوب در ارتباط با مدیرعامل تازه کار شرکت ملی نفت ایران، از سمت خود برکنار شد تا ثابت شود برکنار کردن مدیران بدون درنظر گرفتن منافع ملی و تنها بر اساس حب و بغض های شخصی، تنها منحصر به دولت قبل نبوده است.
با این اوصاف بعید به نظر نمی رسد طی روزهای آتی، زیرکچیان زاده از ریاست هیات مدیره شرکت نفت خزر نیز برکنار شود. این درحالیست که پیشتر زمزمه هایی مبنی بر انتصاب وی به عنوان مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و یا شرکت مهندسی و توسعه نفت مطرح بود که با روند کنونی، حتی اگر چینین انتصابی صورت گیرد، بعید است مدیرعامل سابق شرکت نفت فلات قاره ایران با این پیشنهادها موافقت کند. آنچه مسلم است امروز با نگاهی گذرا به سوابق درخشان و عملکرد بی نقص مدیرعامل سابق نفت فلات قاره می توان دریافت بی تردید حضور هشت ساله وی در این سمت، از معدود نقاط روشن دولت های نهم و دهم به حساب می آید و وزیر دولت یازدهم به زودی درمی یابد با این برکناری و به واسطه محروم ساختن صنعت نفت از مدیری مجرب و کارآزموده، روند تولید نفت از دریا را با چه چالش هایی مواجه کرده است. تنها کمی باید منتظر ماند...
منبع:شمانیوز